Parchet Kährs Chevron

Kährs Chevrondetalii

Parchet Karelia

Kareliadetalii

Parchet Polarwood

Polarwooddetalii

Parchet Kährs

Kährsdetalii

 » Montaj si intretinere » Cum ne alegem parchetul pentru sistemul de incalzire in pardoseala?

Parchet incalzire pardoseala

Parchetul din lemn triplu stratificat reprezinta o solutie naturala, robusta si ecologica pentru acoperirea unei pardoseli incalzite.

Conditiile ideale ce trebuiesc respectate sunt: o  temperatura ambientala de 19-24° C, o umiditate relativa a aerului intre 40 si 60%.

Temperatura la nivelul sapei maxim admisa este de 27° C.

Alegerea parchetului pentru placarea pe o pardoseala incalzita se face in functie de trei criterii:

- rezistenta termica a parchetului ;

- stabilitatea dimensionala ;

- tipul de finisaj al parchetului: lac sau ulei.

Rezistenta termica depinde de modul in care este structurat parchetul ( multi, dublu sau triplustrat ) si implicit de grosimea si esenta lemnului din care este fabricat.

Parchetul triplu stratificat asigura o mai buna stabilitate dimensionala si o conductibilitate termica superioara in raport cu parchetul masiv. Parchet incalzire pardoseala.

Diferentele in ceea ce priveste rezistenta termica intre diferitele tipuri de parchet, la modul general, ar fi:

- Parchet masiv 20 mm grosime               -  0,13 m2K/W

- Parchet triplustratificat 14 mm grosime   - 0,09 m2K/W

- Parchet dublustratificat 10 mm grosime  - 0,07 m2K/W

Conductivitatea termică este egală numeric cu cantitatea de căldură (Q) transferată în unitatea de timp (τ) prin unitatea de arie (A) și de-a lungul unei unități de grosime (L), când cele două fețe opuse diferă printr-o unitate de temperatură(T sau t).

Conductivitatea termica a parchetului triplu stratificat Karelia este de 0,13 W/mk.

Diferenta dintre rezistenta termica a parchetului masiv si a celui triplustratificat este dubla fata de diferenta dintre rezistenta termica a parchetului triplustratificat si a celui dublustratificat.

Avantajele parchetului triplu stratificat fata de cel dublu stratificat constau in stabilitatea dimensionala sporita, datorita existentei stratului 3 de contrabalans si a sistemului de imbinare click, ce presupune existent unei prinderi mecanice, pretul mai redus si disponibilitatea in placi mari (gen dusumea).

Totodata, numarul de imbinari pe acceasi suprafta este mai mic in cazul parchetului triplu stratificat, fapt ce reduce riscul aparitiei diferitelor problemelor  datorate variatiilor de umiditate si temperatura.

In ceea ce priveste stabilitatea dimensionala este evident ca produsele multistrat, triplu sau dublu sunt mult mai stabile decat cele din lemn masiv, datorita modului in care sunt fabricate ( straturi de lemn aplicate perpendicular unul pe celalalt ).

Eventualele tensiuni ce apar la nivelul fiecarui strat datorita modificarii conditiilor ambientale ( umiditate si temperatura ) se anihileaza reciproc.

Stabilitatea dimensionala a esentelor de lemn se masoara in functie de procentul in care parchetul  se contracta in situatia modificarii umiditatii cu 1%.

Conform calculelor, esente cum ar fi : paltin, mesteacan, fag au o stabilitate redusa in raport cu esente exotice cum ar fi merbau, afrormosia, wenge. In principiu, esentele cu o densitate medie si mare sunt cele recomandate pentru incalzirea in pardoseala.

In ceea ce priveste tipul de finisaj, uleiul are avantajul ca in cazul unor eventuale probleme aparute datorita unei  exploatari necorespunzatoare a sistemului, eventualele  reparatii sau reconditionari se pot face mai usor.

Sus